June's Portfolio

Stellingen & Reflectie

Home
Studiereis Istanbul 2006
Stage HK
Over June
Eigenschappen journalist
Canon
Reflectie SvJ
Motivatie SvJ
Stellingen & Reflectie
Brief uit de toekomst
Producties tweede jaar
Nieuwe artikelen
Studiereis Berlijn 2007
Stage de Molenkruier

Ik volg de actualiteit en ben goed op de hoogte van maatschappelijke ontwikkelingen
Iedere dag lees ik twee kranten. De Volkskrant vind ik erg prettig om te lezen. Tijdens mijn ontbijtje lees ik wat er in de wereld gebeurd is. Het is prettig om s ochtends al op de hoogte te zijn van het nieuws. Daarnaast lees ik ook het Utrechts Nieuwsblad. Een regionale krant is fijn om te lezen. Zo weet je wat er in jouw omgeving speelt. Het nieuws kijk ik ook altijd, dat vind ik erg interessant. Nova is een van mijn favoriete programmas. Het zit goed in elkaar, veel reportages. De discussies en Den Haag Vandaag zijn ook leuk. Twee Vandaag, Netwerk en B&W kijk ik ook regelmatig. Ook programmas als Man bijt hond, Panorama en Tegenlicht kijk ik wel eens. Het is niet dat ik de vakken vanwege mijn studie kijk, maar gewoon omdat ik er interesse in heb. Door mijn studie ben ik er wel bewuster van geworden dat het belangrijk is dat je op de hoogte bent van wat er speelt in de wereld.

Ik kan goed op deadline werken
Het was voor mij niet nieuw om me aan deadlines te houden. Op de Middelbare school in de Tweede Fase werd je ook al geleerd om op tijd je werk in te leveren. Bijna altijd heb ik mijn werk dit jaar op tijd afgekregen. Alleen plannen is niet echt mijn sterkste punt. Of ik stort al mijn aandacht op een vak of ik begin te laat met leren. Hierdoor kom ik onder een grote druk te staan. Door deze druk kan ik wel lekker presteren. Ik vind het zelfs fijn om op deadline te werken. Bij School Online was er wel eens onduidelijkheid wanneer de deadline was. Dan kwam je op school en dan bleek dat je je stukje pas een week later hoefde in te leveren. Verder heb ik nog geen problemen gehad met deadlines.

Ik kan snel en gericht informatie verzamelen voor mijn journalistieke producties
Informatie verwerven is niet altijd eenvoudig. Je moet goed zoeken, dus snel informatie vinden zit er niet altijd bij. Als ik informatie nodig heb gebruik ik vaak het internet om op te zoeken. Deze manier van werken vind ik heel handig. In de mediatheek en kranten kijk ik ook regelmatig. Door Studentenradio heb ik geleerd om snel informatie te verzamelen. Je begint dan in de ochtend en aan het eind van de dag moet er dan een uitzending zijn. Deze druk zorgt er dus voor dat je snel informatie nodig hebt. Dit kan zijn door iemand op te bellen of door zelf op onderzoek uit te gaan. Dit jaar heb ik bij Studentenradio wel eens gehad dat ik weinig informatie in korte tijd kon vinden voor mijn onderwerp. Hiervan baalde ik best erg. Maar ik heb er wel van geleerd. Je moet gewoon verder gaan en nooit opgeven!
 
Ik kan uit verzamelde informatie selecteren wat voor mijn journalistieke product relevant is
Het selecteren van informatie vind ik soms best lastig. Vooral als je een interview gehouden hebt en je dan moet bepalen wat je wel en niet wil gebruiken voor je verhaal. Bij mijn interview met Esther Vergeer (die een uur duurde ) vond ik het moeilijk om informatie te selecteren. Ik had namelijk zoveel informatie gekregen. In een uur tijd is er zoveel gezegd. Daarom is het belangrijk dat je van te voren bepaalt wat je invalshoek is en wat je in je stuk wilt hebben. Het afgelopen jaar heb ik vooral bij Journalistiek Schrijven geleerd hoe je het beste uit verzamelde informatie kan selecteren. Het gebruik van het topen schema van Peter Douma is hiervoor erg handig.

Ik kan informatie ordenen en verwerken in een adequate journalistieke vorm.
Het ordenen van informatie en het verwerken in een adequate journalistieke vorm heb ik dit jaar ook geleerd. Het is zelfs heel belangrijk dat je je informatie zorgvuldig selecteert. Zo kun je de juiste informatie die je natuurlijk bij meerdere bronnen zoekt verwerken tot een goed journalistiek product. Vooral bij de vakken School Online, Nieuws in Woord en Beeld, Journalistiek Schrijven en Verslaggeving heb ik dat veel toegepast. Het geeft een veel duidelijker en overzichtelijker beeld nu je de informatie ordent.

Ik kan mijn eigen journalistieke handelen en producten verantwoorden en andermans werk evalueren.
Ik vind het niet lastig om mijn eigen journalistieke producten te verantwoorden. Als ik iets maak sta ik er 100% achter. Mensen mogen best kritiek leveren en suggesties zijn welkom zolang men het maar op een normale manier brengt. Ooh jouw werk is echt vreselijk. Daar wordt niemand vrolijk van als iemand dat tegen je zegt. Maar als mensen zeggen: Je kan beter dit doen want.. Of Ik zou het zo en zo doe en dit veranderen. Dan sta ik overal voor open. Als anderen mijn werk evalueren zie ik vaak hele andere dingen, die ik zelf niet zo gauw zou zien. Het is daarom ook leerzaam. Het evalueren van anderen is denk ik makkelijker dan je eigen werk. Omdat je bij jezelf soms bepaalde dingen over het hoofd ziet. Misschien omdat je te dicht bij je eigen werk staat. Ik vind het leuk om andermans werk te evalueren. Het is ook leuk om te lezen hoe anderen hun opdracht hebben gemaakt.

Ik heb kennis met de plaats en de invloed van het vak in de samenleving en van de belangrijkste theorieën met betrekking tot dit vak.
Journalist zijn lijkt mij een prachtig vak. Ik was voor dat ik aan deze opleiding begon al op de hoogte van wat journalistiek inhoudt. Dit jaar ben ik mij er alleen bewuster van geworden. Ook heb ik nog meer bewondering voor journalisten gekregen. Als journalist is het jouw taak om de waarheid aan het volk te vertellen. Dit is een van de belangrijkste eigenschappen van een journalist. Ook ben je de waakhond van de samenleving en de democratie. Als journalist heb je dus een grote invloed op mensen die jouw artikelen lezen in je krant. Jouw taak is om mensen te informeren. Voor journalisten gelden er niet zo heel veel regels. Wel moeten zij zich houden aan bepaalde gedragscodes. Ik ben eigenlijk met journalistiek opgegroeid. Mijn vader is ook journalist. Door hem kwam ik al vroeg in aanraking met de invloeden en de belangrijke journalistieke theorieën.

Ik kan samenwerken in teamverband en/of in redactieverband.
Ik vind het een uitdaging om met anderen samen te werken. Het is leerzaam en leuk om ideeën van anderen te horen. Ik sta voor veel nieuwe dingen open. Helaas heb ik tijdens Maatschappij Internationaal ook minder leuke ervaringen met redactiegroepjes. We werken in kleine redacties samen van vier personen. Het is erg balen als iemand zijn werk niet af heeft of zich niet aan de deadline haalt. In mijn groepje was een jongen met de studie gestopt. Een ander meisje kwam steeds niet opdagen en had haar opdrachten nooit af. Hierdoor kwam al het werk op Gino en mijn schouders. We moesten opdrachten van anderen overnemen en ons eigen werk afmaken. Dus in feite moet je twee keer zo hard werken. Dat is erg balen. Ik heb dit ook aan de lerares gemeld. Voortaan maak ik gewoon duidelijke afspraken met mensen die zich wel aan deadlines halen. Houden mensen zich er niet aan, dan ben ik heel hard. Het kan best eens voorkomen dat je iets niet afgekregen hebt, maar als het iedere week het geval is, dan hebben ze pech! Soms moet je hard zijn in teamverband, want iedereen krijgt hetzelfde cijfer terwijl anderen misschien harder werken. Ik heb gelukkig ook leuke ervaringen met samenwerken. Bij School Online ging alles goed, bijvoorbeeld.